Sort Sol. Hundredtusindvis af stære

Sort Sol. Hundredtusindvis af stære

Sort Sol stære går ned i marsken

Sort Sol stære går ned i marsken

Stære samles før de "danser". Her på telefontråde

Stære samles før de "danser"

Sort Sol i Ribe

Sort Sol i Ribe

Sort sol. Vadehavet

Sort sol. Vadehavet

Sort Sol i Sønderjylland

Sort Sol i Sønderjylland

Stær

Stær

Fuglekiggeri med naturvejleder Klaus Melbye

Fuglekiggeri med naturvejleder

Stære og får fouragerer i marsken

Stære og får fouragerer i marsken

Fuglekiggeri i Ribe

Fuglekiggeri i Ribe

Ryler fouragerer i vadehavet

Ryler fouragerer i vadehavet

Bramgæs på Mandø

Bramgæs på Mandø

Gæs og svaner en vinterdag

Gæs og svaner en vinterdag

Sort Sol Postkort

Sort Sol Postkort

Klyde med unge

Klyde med unge

Cykeltur til Ribediget

Cykeltur til Ribediget

Kombiner med tur på Vadehavscentret

Kombiner med tur på Vadehavscentret

Sælerne fodres på museet i Esbjerg

Sælerne fodres på museet i Esbjerg

Sort Sol

Udskriv
Send til en ven

Sort Sol 2015 - Sort Sol ture og Sort Sol overnatning.
Hvornår er der Sort Sol og hvor er der Sort Sol? 


Sort Sol Ribe med Ribe Domkirke i baggrunden

Sort Sol Go´nat

Ca. 1 million stære samles i forår og efterår i marsken omkring Ribe, Skærbæk og Tønder.
Så kan man se det fascinerende naturfænomen Sort Sol.

I store flokke danner stærene fantastiske formationer i luften, inden de ved solnedgang lander i et område med tagrør.  Nogle aftner ”danser” stærene mere end andre – laver hurtige retningsændringer og flyver frem og tilbage i lang tid, inden de bestemmer sig for overnatningspladsen.  Det skyldes, at der er rovfugle i nærheden. Rovfuglene forsøger at angribe stærene fra oven og stærene laver undvigelsesmanøvrer for at holde rovfuglene under sig. Stærene laver endda kontraangreb på rovfuglene med opkast og fugleklatter, som gør rovfuglenes fjer klistret, så at de ikke kan flyve.
Aftner uden rovfugle laver stærene ingen ”opvisning”, men dykker direkte ned i rørene.

Flere stære sætter sig på det samme tagrør - de øverste i fare for at blive taget af en rovfugl og de nederste måske med fødderne i vand. Længe efter at stærene har sat sig i rørene, er der en vældig kvidren. En kvidren så høj, at den kan jage både andre fugle og firbenede rovdyr væk.

Sort Sol over Ribe Domkirke. Når vejret er godt, kan der være Sort Sol endnu i november. F.eks. er dette foto taget først i november

Sort Sol Go´morgen

Stå tidligt op og få en hel fantastisk oplevelse af Sort Sol om morgenen. Ca.1 time før solopgang begynder stærene at synge, og ca. ½ time før solopgang letter de fra tagrørene på én gang. Nu skal de ud at finde føde. Stærene finder stankelbens- og gåsebillelarver i de fugtige græsmarker, men spiser også bær og frø. 

Hvornår er der Sort Sol?

Stærenes forårstræk ligger fra februar til midt i april, og efterårstrækket begynder i august og kan vare helt til december.
De største sort sol oplevelser vil som regel ligge i slutningen af marts/begyndelsen af april og i september/begyndelsen af oktober. Da frosten har ladet vente på sig de sidste år, har der stadig været flot Sort Sol først i november.
Sort Sol perioden i foråret er kortere end i efteråret. Det betyder dog ikke at Sort Sol oplevelsen er mindre end om efteråret. Ofte er der flere stære på én gang, fordi perioden er kortere.

Sort Sol Film - Sort Sol Video - Danhostel Ribes "Sort Sol Ribe" video:

Sort Sol 2015 - Ture med naturvejleder fra Vadehavscentret ved Ribe

I Sort Sol sæsonen arrangerer Vadehavscentret ved Ribe Sort Sol ture med deres dygtige naturvejledere.

Se opdaterede turlister og bestil billetter mm på: Vadehavscentret.
Bestille billetter i god tid.

Sort Safari med afgang fra forsk. byer syd for Ribe har også Sort Sol ture,
der er dog længere transport, og de er dyrere. Se link: Sort Safari

Sort Sol Ture 2016. Forår:

Sort Sol Ture i foråret 2015

Marts: 26., 28., 29.

April: 2., 4 og 5.

Sort Sol Ture efterår 2015 med Vadehavscentret ved Ribe
2016 sort sol datoer for efteråret følger senere

Sort Sol Ture i Ribe i September       

2., 3., 4., 5., 9., 10., 11., 12., 16., 17., 18., 19., 23., 24., 25., 26. og 30.

Sort Sol Ture i Ribe i Oktober

1., 2., 3., 7., 8., 9., 10., 14., 15., 16., 17., 21., 22., 23., 24., 28., 29., 30. og 31.

NB! Sort Sol turene er slut for 2015, der er dog stadig Sort Sol i Ribe først i november.

Husk varmt tøj evt. et tæppe og noget varmt at drikke samt godt fodtøj.
Grupper kan bestille deres egne ture.
Lidt længere sydpå i Sønderjylland arrangerer "Sort Safari" Sort Sol ture i Tøndermarsken, ved Rømødæmningen og Nordtyskland. Naturvejlederne på Naturcenter Tønnisgård på Rømø arrangerer også Sort Sol ture. Det er naturligvis muligt at bo på Natonalpark Vadehavets eneste miljøcertificerede overnatningssted, Danhostel Ribe, og samtidig deltage i én af disse turoperatørers ture.


Stære på jagt efter insekter og larver

Hvor er der Sort Sol?

De bedste steder at se Sort Sol i Danmark er ved Ribe, Skærbæk og Tønder. Ingen kan forudsige præcist, hvor stærene går ned til overnatning, da overnatningsstedet jævnligt bliver flyttet. Dels fordi stærene forsøger at snyde rovfuglene, og dels fordi tagrørene knækker på grund af den store belastning.
I Ribe er stærenes overnatningssted som regel i gå- eller cykelafstand fra Danhostel Ribe. Så husk at bestille din overnatning.

Sort Sol ture i Ribe

Det kan anbefales at tage med på guidede Sort Sol ture, men man kan naturligvis også vælge en tur på egen hånd. Det er under alle omstændigheder en god idé at sætte et par dage af, for dette er natur - og naturen kan ikke dresseres. Den ene aften kan der være den flotteste Sort Sol - og den næste aften går stærene direkte ned i sivene, fordi ingen rovfugle truer dem - eller de kan være flyttet nogle kilometer væk.

Der er mange andre naturoplevelser i området og HUSK også at besøge Vadehavscentret ved Ribe.
Hvis du ikke tager med på en arrangeret Sort Sol tur, så forhør dig om, hvor du ser Sort Sol under størst hensyntagen til stærene og de lokale beboere - lad være med at forstyrre fuglene eller fotografere med blitz.

Sort Sol overnatning

Fra Danhostel Ribe  har du ikke langt til Sort Sol - for det meste ikke længere end du kan enten gå eller cykle. Se: Overnatning
Husk at bestille plads, vi har normalt meget optaget i Sort Sol sæsonen, specielt om efteråret. Bestil på den grønne online-knap til venstre - men kig lige under "Tilbud" først. Vores tilbud kan normalt bestilles på vores online-booking, men dog ikke altid.

Danhostel Ribe er Nationalpark Vadehavets eneste miljøcertificerede overnatningssted (Green Key, Blomsten eller Svanen) og vi er officiel Nationalpark partner.

Sort Sol Postkort

Danhostel Ribe forhandler en serie flotte postkort med motiver fra Vadehavet og Ribe. 2 af motiverne er Sort Sol i Ribe.
Se alle motiverne på denne hjemmeside: Vadehavskort


Klar til  cykeltur i Nationalpark Vadehavet - Medbring din egen eller lej en cykel på Danhostel Ribe

Vadehavet er UNESCO Verdensnaturarv

Flere oplevelser i Nationalpark Vadehavet

  • Nationalpark Vadehavet er blevet UNESCO Verdensarv.  Brug dagen til en udflugt i Nationalpark Vadehavet gennem Ribemarsken til vadehavskysten og Ribediget. Du kan ofte være heldig at se de store gåsetræk og svanetræk - eller andre fugleflokke på træk, f.eks. ryler som på ét af billederne her på siden. Læs her, hvad du mere kan opleve: Vadehavet.
  • Medbring din egen eller lej evt. en cykel på Danhostel Ribe Vandrehjem: Cykeludlejning. Se vores cykeltur i Nationalpark Vadehavet
  • Besøg Vadehavscentret ved Ribe, et spændende oplevelsescenter for børn og voksne. Bagefter vil du forstå meget mere om marsken og Vadehavet som spisekammer for trækfuglene. Se deres film om Sort Sol og oplev deres store multimedieshow om stormfloder. Læs om Stormfloder ved Ribe her: Stormfloder ved Ribe. Det er Vadehavscentrets dygtige naturvejledere der arrangerer Sort Sol i Ribe, men de arrangerer også flere andre ture i Nationalpark Vadehavet. Besøg Vadehavscentrets hjemmeside her: Vadehavscentret ved Ribe
  • På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kan du hver dag se sælerne blive fodret i sælariet.

© Danhostel Ribe Vandrerhjem. Tekst og fotos må ikke kopieres til andre hjemmesider - men man er velkommen til at linke til siden og Danhostel Ribe